fbpx
Läsningstid: 3 minuter

Hur marknadsför du din podcast? De vanligaste sätten är genom sociala medier, kanske betalda annonser eller kollaborationer med andra poddare. Allt detta är väldigt bra och minst sagt nödvändigt för att nå ut, men det räcker oftast tyvärr inte för att skilja sig från konkukurrenterna.

Något som ännu inte används av många är marknadsföring genom podcast video. Då kanske du tänker, video?

Video till podcasts?

Video har väl inget att göra med podcasts? Man lyssnar ju bara på podcasts, det är ju det som är själva grejen. Så varför video.

Vi alla vet att marknaden för podcasts har växt något otroligt de senaste åren, bara i USA så finns det över 850000 poddar och mer än 50% av alla över 12 år lyssnar på dem.

Samma sak gäller för video, det är otroligt stort inom marknadsföringsvärlden, enligt statistiken så beräknar man att den genomsnittliga personen kommer att konsumera ca 100 minuter av video per dag.

Då båda dessa två typer av innehåll har vissa börjat experimentera med att göra video podcasts, och det funkar. Även fast man normalt sätt inte konsumerar hela podcast avsnitt i video format så får man tillgång till otroligt med möjligheter om man även spelar in sin podcast i video format.

Hur använder jag mig av video för podcasts?

De huvudområden som video för podcasts används i är när man skapar dessa 3 innehållsbitar:

Podcast teasers

Podcast teasers används för att introducera avsnittets ämne, de gäster som är med etc. Detta är något man lägger upp på framförallt sina sociala medier för att uppmärksamma om att ett nytt avsnitt nu släppts. Det ska inte vara långt, gör bara en kort video som sammanfattar avsnittet.

Något jag vill nämna är att processen för att skapa dessa videoklipp blir mycket enklare om man filmar under själva podcasten, då får du möjligheten att klippa in video där t.ex. gästen introducerar sig istället för att behöva göra animationer. Detta beror då självklart på den budget du har men oftast kan det bli billigare filma hela podden istället för att anlita en animatör.

Citat från podden

Detta är ett annat sätt att föra blicken mot din podcast på framförallt sociala medier. Till skillnad från teasern så är det här ännu kortare utklipp av podcasten där någon säger något lite intressant, eller något som ger en liten “Wow” känsla.

Tanken är att dessa citat skickas ut någon dag efter podcast teasern, deras huvudfunktion är att hålla podcasten relevant och tillgänglig så länge som möjligt. Så att även fast en av dina följare missat podcast teaser klippet så kanske hen upptäcker det nya avsnittet genom ett av video citaten.

Se dock till att de citat som plockas ut faktiskt ger någon form av värde, annars finns risken att tittaren avfärdar hela avsnittet p.g.a. att ha bildat en negativ uppfattning genom citat videon.

Hela podcast avsnittet

Detta fungerar speciellt bra när man filmat hela podcasten och är något vi gör med Toginta podden. Det är mer populärt än vad man tror att faktiskt se på podcasts, så länge man gör de lite dynamiska! Även fast du inte filmat under podcasten kan det vara värt att lägga upp på platformar som Youtube och Facebook bara för att öka chansen att podcasten upptäcks.

Avslutning

Innan jag avslutar nämner jag bara att video för podcasts är som du kanske förstått väldigt effektivt, men om ljudet inte är perfekt så spelar allt detta inte så stor roll, så fokusera på att få till det bästa möjliga ljudet innan du expanderar in i video fronten när det gäller podcasts.

Men se till att använda dig av så många av dessa tips som möjligt så är chansen stor att din podcast når ut till fler öron!

P.S: Är du intresserad av att få nya liknande tips varje månad så rekommenderar jag starkt att du skriver upp dig till vårt nyhetsbrev (Unleash the power of video) här.

Lämna ett svar