fbpx
Läsningstid: 3 minuter

Du har blivit övertygad av möjligheterna med direktsändning och bestämt dig för att testa, och nu är dagen här, bara ett par timmar kvar tills allt börjar. Men hur kan du vara säker på att det blir så bra som möjligt?

Det finns oändligt med saker att tänka på när det kommer till direktsändning, men vissa är viktigare än andra. Det är något som man lätt missar om man är ny till direktsändning, därför går jag idag igenom de mest essentiella delarna av direktsändning som i stort sätt står för 90% av upplevelsen. Får du till dessa behöver du inte oroa dig över allt annat!

Miljön

Innan du går live bör du tänka på miljön du kommer vara i. Även fast platsen är ditt kontor kan det vara smart att städa upp lite så att tittaren inte stör sig på kaoset bakom ryggen på dig. Det kan vara allt från högar av papper till för starka lampor.

Se till att bakgrunden är snygg och adderar till upplevelsen, men samtidigt inte distraherande. Skulle du t.ex. direktsända din bokklubb så försök få miljön att efterlikna ett bibliotek, eller se till att fylla hyllan bakom dig med böcker. Sådana små detaljer är det som faktiskt gör skillnad.

När det gäller ljussättning så är det viktigaste självklart att du syns bra. Mer professionella direktsändningar kan även använda sig av så kallade “accentljus” för att göra kompositionen lite mer intressant. Ett bra exempel för ett “accentljus” är den lysande globen vi använder oss av i bakgrunden för Toginta Podden i de nyaste avsnitten, den ger det där lilla extra för miljön.

Så se först och främst till att man ser dig eller personen framför kameran väldigt bra, och om du får lampor över efter det går de att använda som accentljus, se bara till att de inte är allt för betagande, vi vill inte att det tar fokuset från motivet.

Förbered dig verbalt

Självklart är det viktigt att ha något slags manus förberett inför direktsändningen, men något som man ofta glömmer bort kan vara att förbereda sig verbalt. Värm upp dig genom att gå igenom programmet verbalt med en kollega innan direktsändningen börjar. Se till att tänka på energinivåerna och ögonkontakten under tiden.

Det viktigaste av allt är dock att ha förståelse av ämnet och inte bara läsa av manuset. Det är något man som tittare märker av direkt, och det skapar ofta den där “oäkta” känslan. Försök istället att memorisera huvudpunkterna kring ämnet istället för hela manuset.

Det första intrycket

Inom 7 sekunder så kommer tittaren att format ett intryck om dig och din direktsändning, så det gäller att allt är på topp från början. Det största hindret brukar vara kamera rädslan, vilket Wilhelm faktiskt redan gjort en video om där han förklarar hur det går att övervinna det, och även några generella tips för att vara bättre framför kameran, den videon hittar du här.

Det vanligaste är att man “fryser” när kameran väl startar, och det är ju inte så konstigt eftersom att du nu är live med kanske hundratalstittare. En annan variant är att man överdriver med energinivåerna. Det bästa vore att hitta en balans mellan dessa två lägen, tänk att nivåerna ska vara som när du pratar med en vän eller kollega.

Se även till att hålla ögonkontakt, även fast ingen människa sitter direkt framför dig så kommer tittaren känna sig distanserad om hen inte får ögonkontakt ibland. Överdriv inte här heller, du kan använda dig av samma tips här, ha den ögonkontakt du skulle haft med en vän, fast med kameran istället.

Kolla igenom allt en sista gång

Kom ihåg att att kolla igenom all utrustning och personal en sista gång innan det börjar. Det skulle vara väldigt tråkigt om en av kamerorna eller mikrofonen helt plötsligt stängs av i mitten av sändningen för att man glömt något så trivialt som att byta batteri…

Avslutning

Om du ser till att följa dessa tips så är chansen stor att du får till den lyckade direktsändningen du tänkt dig, och om det här känns lite överväldigande så ta det bara ett steg i taget, desto mer du direktsänder desto bättre blir du på det.

Annars är det bara att höra av dig till oss så sköter vi det istället!

Lämna ett svar