fbpx
Läsningstid: 3 minuter

Du kanske har koll på video, du kan det där med storytelling, att välja rätt ämne, färgkorrigering etc. men du får ändå inte den engagement du önskar när du väl lägger ut innehållet på dina kanaler. Hur gör du då?

Något som är lite tråkigt för en videoproducent när det kommer till video marknadsföring är det ibland inte spelar någon roll hur bra själva innehållet är om man inte presenterar det på det sätt plattformer vill att man presenterar det på. Men det är även därför det är såpass viktigt att ha koll på hur engagement fungerar.

Vad är engagement?

Först och främst så är “engagement” (engagemang på svenska) allt där tittaren interagerar med ditt innehåll. Likes, delningar och kommentarer är de vanligaste typer av engagement. Dessa engagement siffror har som huvudsyfte att hjälpa dig förstå hur mycket ditt innehåll uppskattas och om det ger något värde.

Anledningen till att engagement är så avgörande är dels för att alla sociala plattformer är bygga med ett engagement first mindset, det vill säga att det som får mest engagement är bäst, i de flesta fall oavsett vad innehållet är.

Men även för att det helt enkelt är det bästa sättet att nå ut till sina kunder och följare. En interaktion från en följare innebär att de faktiskt känner att de får något slags värde ur ditt innehåll och det är och kommer alltid vara målet.

Hur ökar du engagement?

Det finns några tips jag vill dela med mig av för att hjälpa dig öka engagement på inläggen, och det första och viktigaste är definitivt att skapa innehåll som går att konsumera minst lika bra på mobilen.

En av de största faktorerna till att man får låg engagement är just p.g.a. man ignorerar mobil användare, vilket är otroligt stor del av marknaden. Se till att kolla upp de rekommendationer respektive plattform har för distribution av video.

Ett annat tips är att se till att början av videon är fängslande. Det första tittaren ser är början och därför är det viktigt att du lyckas fånga upp tittaren med det. Det kan vara allt från någon häpnadsväckande statistik till ett gulligt djur, något som får en att stanna upp helt enkelt.

Ignorera inte dina thumbnails

Två ord, first impressions. Det är otroligt viktigt och det vet vi alla, så för att undvika negativa first impressions så bör du se till att dina thumbnails är snygga och har en konsekvent design. Om ditt flöde ser kaotiskt ut p.g.a. att du kanske glömmer att lägga till thumbnails på vissa videor, eller att du byter den övergripande designen på dina thumbnails varje vecka så finns chansen att du skrämmer bort följare och potentiella kunder.

Undertexta dina videos

De senaste studierna visar att över 90% av mobil användare kollar på videos utan ljud på. Det enklaste sättet att kringå det problemet är genom att undertexta dina klipp. Det är något som många uppskattar även fast de har ljudet på.

Håll det kort och konsist

Detta är något vi jämt nämner och det finns en anledning till det. Konsumtionvanorna på sociala medier är otroligt snabb. Statistiken pekar t.ex. på att den ideala längden för ett Facebook videoklipp är mellan 15 sekunder och 3 minuter, beroende på vilken typ av innehåll det är. Bara för att Facebook tillåter video upp till 240 minuter betyder det inte att man ska ladda upp långfilmer där. 😉

Se till att spåra engagement

Utöver alla dessa tips så bör du se till att spåra all data. Detta går att göra genom tredjepartsapplikationer så som Buffer, Later eller Hootsuite. Dock kostar de statistiska funktionerna där, om du istället letar efter något gratis så har Facebook deras “Creator Studio” vilket är helt gratis men låter dig i dagsläget endast spara statistik upp till en månad.

Avslutning

Det finns mycket att jobba på när det kommer till video engagement och följer du dessa råd så är du på helt rätt väg. Om du undrar över något angående detta så är det självklart bara att höra av sig till mig eller Wilhelm så ser vi till att svara på dina frågor!

Lämna ett svar