fbpx
Läsningstid: 3 minuter

Vi har alla koll på hur viktigt video är för ditt varumärke, speciellt när det kommer till sociala medier, och om du inte har koll på det så rekommenderar jag att du läser vår artikel om Hur du bygger ett varumärke som når ut genom bruset och kommer tillbaka hit efteråt!

Viral marknadsföring är inte det lättaste att tackla, men det är viktigt att ha en bra kunskapsgrund i ämnet för att lyckas på sociala medier.

Video formatet

Det första du bör tänka på när du skapar video för sociala medier i överlag är video formatet. Generellt sätt så finns det 3 olika format att ha i åtanke, och behovet ändras beroende på plattformen du ska publicera videon på. De 2 vanligaste formaten är idag 16:9 och 1:1, det vill säga det vanliga “horisontella formatet” och det “fyrkantiga formatet”.

Anledningen till att du vill ha koll på vilka format du kommer behöva videon i innan du börjat är för att det är något som du bör ha i åtanke under filmning. Professionella kameror ger oftast möjligheten att förstora video utan att tappa kvalitet, men oavsett hur du filmar är det värt att tänka på hur videon skulle se ut i en fyrkantig version, skulle alla viktiga delar synas eller försvinner någon detalj ur bild på grund av beskärningen?

Det 3e formatet är 9:16, eller även kallat det “vertikala formatet”. Det är det som används för Instagram/Facebook Stories, och nu även på LinkedIn Stories. Här är det extra viktigt att tänka på vad som försvinner i kompositionen i förhand och under själva filmningen.

Fånga uppmärksamheten

Det finns ett flertal sätt att fånga uppmärksamheten av tittaren. Något som bortses allt för ofta är titeln på videon. Det är för de flesta det första man läser innan videon startar, och där gäller det att ha en text som övertygar tittaren att börja se videon. Andra tips är att använda sig av starka färger om ditt varumärke tillåter det då det undermedvetet får personer att stanna upp, eller kanske några intressanta animationer, det kan vara speciellt passande när det kommer till t.ex. faktabaserade videos.

5 sekunders regeln

När det kommer till bioduksfilmer har en väldigt populär strategi för att dels fånga men dessutom hålla uppmärksamheten något som kallas “8 sekunders regeln”. Netflix använder sig av denna strategi i nästan alla filmer. Tanken är att något nytt och intressant ska hända efter varje 8e sekund tills filmen tagit slut.

Det kan vara allt från att kameravinkeln byts till att en karaktär säger något, bara något “nytt” händer. Detta är självklart för att hålla uppmärksamheten av tittaren under dessa längre filmer, och detta koncept bör även appliceras på videos för sociala medier, även fast de generellt sätt är mycket kortare. Därav har “5 sekunders regeln” växt fram på senaste åren inom marknadsföringsbranschen.

Det är i grunden samma regel som 8 sekunders regeln, men eftersom att innehåll konsumeras så otroligt snabbt i sociala medier har man valt att sänka siffran till 5. Det är en grundregel de flesta använder sig av och definitivt värd att implementera i de flesta fallen!

Ge dem en anledning att engagera sig

Sociala medier är byggd på interaktioner, dvs likes, kommentarer, delningar etc. därför är det viktigt att förstå följande:

Engagemang är den heliga valutan inom sociala medier, och det är absolut nödvändigt att påminna tittare att interagera med dina inlägg.

Detta kan göras i form av en frågeställning till tittaren eller genom att ge anvisningar till vad de ska göra efter att ha konsumerat din video. Att få tittaren engagera med inlägget är den mest essentiella delen av pusslet för att få din video att bli viral eftersom att algoritmer favoriserar inlägg med höga interaktioner. Chansen att din video blir viral efter att algoritmen fått tag på den är betydligt större än om den inte uppmärksammats.

 

Avslutning

Allt detta är viktigt för att maximera chanserna att din video når ut, men kom samtidigt ihåg att du har inte kontroll över alla variabler, så bli inte besviken om en av dina videos inte presterar som du önskar. Det är oftast bra nog att lyckas skapa video anpassat efter dagens konsumtionsvanor.

Lämna ett svar