fbpx
Läsningstid: 4 minuter

Det här är den tredje delen i en serie på tio delar som handlar om hur man kan använda sin telefon som det enda verktyget för att sprida ett budskap online.

Hur man planerar för innehållsskapande

Välkommen tillbaka, har du läst de tidigare artiklarna i den här serien borde du ha en innehållsstrategi färdig nu. Rent praktiskt hur planerar man innehållsskapandet efter man har gjort upp en strategi? Det kommer jag svara på idag.

Producera innehåll för DIN målgrupp

Det första du bör tänka på är för vem du producerar innehållet. Alla företag bör ha en klar och tydlig målgrupp färdig redan vid start, så jag tror och hoppas att du har en. Om du kan se en människa som symboliserar din målgrupp framför dig då är du helt rätt! Detta kallar man i marknadsföringssammanhang för en persona. Alla människor är intresserad av olika saker och det gäller inte minst sortens innehåll vi konsumerar online. Det är därför viktigt att du sätter dig och tänker efter vad du borde skapa för just din persona.

Att skriva manus, eller inte?

För spelfilm är manus en självklarhet. Skådespelarna är proffs och har veckor eller månader på sig att memorera och forma sitt framförande av manuset. Tyvärr brukar det inte bli så när man gör innehåll för sociala medier. Anledningen? Du har inte månader på dig att planera, öva och filma, snarare minuter. Jag skriver utifrån egen erfarenhet här också. Jag har en hel hög med manus på min dator som jag aldrig kommer spela in. Det är i princip omöjligt för mig att göra en naturlig och bra video när jag utgår från ett manus. Man hakar upp sig, blir irriterad, pratar snabbare och snabbare och pratar väldigt onaturligt. Det är inte bara min egen erfarenhet heller utan väldigt många andra upplever samma sak. Detsamma gäller podcasts med manus.

Det finns givetvis de som är helt tvärt om. De som älskar manus och kan framföra det med perfektion första eller andra gången. Så du måste prova dig fram och se vad som passar bra för dig.

Lösningen jag rekommenderar är att göra någon form av punktlista och att enbart prata om sådant du vet vad du pratar om. Resultatet blir naturligt och du glömmer inte bort vad du skulle säga. Dessutom går det mycket snabbare att planera med en punktlista än ett helt manus. Jag har en samling med punktlistor om saker jag kan prata om, så när det väl är dags för att spela in en video t.ex. plockar jag fram dem och kör den som jag tycker är bäst. Hakar man lätt upp sig, vilket alla gör i början, kan man ta en punkt i taget för att undvika frustration. Hinner man bli färdig med en av punktlistorna går man på nästa. Resultatet är effektivt innehållsskapande.

Välj ut en call to action

En call to action lägger man vanligtvis i slutet av det innehåll man just producerat. Jag rekommenderar att alltid ha en CTA i videos och i poddar. I bilder kan det ibland bli för repetitivt om man alltid har en CTA så det funkar bra om man inte har det på varenda inlägg.

Men vad innebär en Call to Action då? Jo, det är då du ber tittaren om något. Det mest självklara är ju givetvis en konvertering. Du kanske pratar om ditt företags tjänst eller en produkt ni erbjuder och uppmanar sen till att köpa produkten kanske kryddar man upp det med ett litet erbjudande också. Saken är den att en konvertering är otroligt mycket begärt. Det kan därför vara smartare att prova en annan CTA som kanske leder till en konvertering i ett längre perspektiv. En sådan call to actio kan vara att be tittaren följa dig i sociala medier eller gå med i ett nyhetsbrev (du kan se ett exempel på det i slutet av artikeln).

En call to action är otroligt bra, framförallt i video. Om du har en tittare som tagit sig hela vägen till slutet så finns det ett genuint intresse för vad du pratar om. Det är otroligt viktigt att du tar hand om det intresset! Har du ingen CTA så klickar de bara vidare efter videon är slut. Du har ju inte gett dem någon anledning till att inte göra det. Så utnyttja potentialen hos en bra Call to Action och prova några olika för att se vilken som fungerar bäst för dig. Kom ihåg att den ska kännas genuin och personlig.

Välj ut en plats och tid för ditt innehållsskapande

Alla platser skapades inte jämlika. Ska du producera innehåll för sociala medier borde du hitta en plats där du kan jobba utan distraktioner. Tänk efter själv, blir du irriterad när du blir avbruten mitt i något, då är detta extra viktigt! Irritation syns och hörs lätt så hitta ett ställe där potentiella kollegor eller förbipasserande inte kommer störa dig. Säg gärna till också innan, att folk runtomkring ska respektera ditt innehållsskapande så gör de vanligtvis det.

Även om du gör det så kanske du fortfarande måste tänka lite mer kring platsen du väljer. Spelar du in ljud eller video ska det vara så tyst som möjligt. Stäng av högljudda datorer i närheten, sänk ventilationen en aning. Stäng ögonen och lyssna, vad hör du? Det hör dina tittare också.

Jag kommer gå in mer i detalj på hur du förbättrar ljud och ljus längre fram men det är viktigt att du tänker på båda redan innan. Jag har gått igenom ljud nu, men ljus då?

Välj en plats med bra ljussättning till att börja med. Kolla sedan om du kan tillföra mer ljus. Generellt så är ljus från lampor inomhus av dålig kvalitet och slipper du investera i (mycket dyra) videolampor så är väl det en fördel? Välkomna då den bästa videolampan av dem alla, solen. Helt gratis också för den delen. Naturligt solljus är alltid det bästa, filmar du inomhus kan du utnyttja ett fönster, det blir som en stor softbox. Men utomhus har du ju alltid bästa möjlighet att utnyttja solen. Solen skapar dock ett väldigt skarpt ljus, så resultatet blir oftast bättre när det är lite molnigt och ljuset blir lite mjukare och mer trevligt. Jag kommer gå in på detalj om allt det här i en senare artikel så det är allt om solljus för nu.

Fundera också vilken tid som passar bäst. Ska du t.ex. spela in i en lokal du delar med många andra kanske det är lämpligt att spela in före eller efter det är som mest folk. Men ibland så kanske du vill ta bilder eller göra en video där man kan se en massa människor i bakgrunden, då bör du göra tvärtom och välja en tid när många människor samlas.

Försök ha allt detta i åtanke, bra planering leder till bra innehåll. Jag hoppas att du tycker artikeln var lärorik, tycker du det får du gärna berätta om den för någon du känner, kanske en kollega? Sitter du på någon fråga eller fundering är det bara att maila mig personligen på wilhelm@toginta.com.

För att inte missa när de nya delarna släpps rekommenderar jag att du går med i vårt nyhetsbrev.

Lämna ett svar