fbpx
Läsningstid: 3 minuter

Direktsändning är här för att stanna. Marknaden för direktsändning har vuxit exponentiellt på senaste tiden, mycket p.g.a. Covid-19 epidemin som lyckats nå alla världshörn.

Idag (helst redan igår) är ett perfekt tillfälle att börja inkorporera direktsändning i dina kommunikation och marknadsföringsstrategier. Epidemin har tvingat de flesta att lära sig hantera de verktyg som används för virtuella möten och event, så kunskaps barriären som funnits tidigare är nu borta för den stora majoriteten.

Utöver det så behövs idag inte den kunskap och utrustning som behövts tidigare för att direktsända. Hårdvaran är billig och går att hitta nästan överallt, det går trots allt att använda sig av sin mobil och Facebook för att direktsända, ibland behöver det inte vara svårare en så. Oftast rekommenderar vi dock en mer professionell livestreaming setup för att kunna efterlikna den fysiska upplevelsen så mycket som möjligt, samt visa en professionell image på event/möten etc.

De olika användningsfallen

Vad är det du egentligen ska direktsända då? Du vet att det är ett grymt sätt att kommunicera på, men vad ska du använda det till mer specifikt?

Det beror på vad ditt företag jobbar med, men några vanliga användningsområden är t.ex. Q&A sessioner där man får in frågor om sina produkter/tjänster och svarar live. Det har även blivit mer populärt på sistone att direktsända produkt lanseringar eller produkt demonstrationer. Fördelen med en professionell direktsändning i dessa fall är att man har möjligheten att spela in allt för att senare lägga upp event repriserna. Detta ger då chansen för de som missat live sessionen att kolla igenom det som hänt i efterhand.

Bild från ett uppdrag av Ljusdals Kommun där vi hanterade direktsändningen av en utbildningsdag i ca 8 timmar.

Sedan är det väldigt populärt att direktsända företagsevent, speciellt nu under pandemikrisen. Detta är dock något som gjordes även innan krisen för att öka räckvidden av eventen. Direktsändning är även ett väldigt bra sätt för att utbilda personal, det är nästan alltid billigare än att ha utbildare på plats men ger samtidigt minst lika bra effekt om det anpassas rätt.

Sist men inte minst så är det ett väldigt bra verktyg för kriskommunikation. Att kunna direktsända viktig information efter att en kris uppstått är extremt viktigt, och direktsändningar är det snabbaste sättet att nå ut med den informationen. Dessutom har man chansen att tackla inkommande frågor direkt och på så sätt hindra spridning av felinformation.

Avslutning

Direktsändning är här för att stanna, och det är inte riskfyllt att testa. De flesta företagen har redan tillgång till all utrustning som behövs för att börja. Det är självklart en skillnad mellan en professionell direktsändning och en som görs via en Iphone, men möjligheten för att testa finns.

Ett tips är att om du vill testa och tänker spendera lite på profesionell utrustning är att fokusera på bra ljud först. En tittare klarar av att se lite dålig videokvalitet, men om man inte hör vad du säger bra nog så blir det svårt att kommunicera!

Lämna ett svar