Skip to main content

Det kan kännas svårt att vara kreativ, vissa tror till och med att man antingen föds kreativ eller inte. Men det är verkligen falskt. Ingen föds med den ”kreativa” talangen, det är något man tränar upp sig i, som vilken annan skicklighet som helst. Vill du bli bra på något så måste du träna på det, oavsett yttre variabler, samma sak med kreativitet.

Några saker du kan börja att tänka på för att bli mer kreativ är det jag delar med mig av i denna artikel!

Struktur

Innan du börjar brainstorma idéer så är det viktigt att hålla koll på vad det är du ska brainstorma, annars kan det väldigt snabbt bli spretigt och kaotiskt under sessionen.Först och främst borde du fastställa formatet du tänkt dig. Ska det vara ett intervju format där ni tar in gäster efter varje episod, ska det vara produkt recensioner, testimonial videos eller kanske något mer dokumentärt? De logistiska skillnaderna för video formaten kan vara ganska stor, därför är det bra att ha koll på detta innan man gräver in sig i de mer kreativa aspekterna.

Se till att ha formatet uppskrivet någonstans där det är lätt att se så att teamet inte glömmer bort att anpassa idéerna de kläcker till formatet som ska användas.

En balansgång mellan struktur och kreativitet

Struktur är som vi förstått en central del av bra och fungerande idéer, men om man inte ger plats åt kreativitet så spelar det ingen roll hur bra struktur man har.

Se till att alla får sitt sagt runt bordet, och ta in alla idéer med en öppen och nyfiken inställning.

Dåliga idéer är minst lika viktiga som goda idéer då de låter dig förstå åt vilket håll du inte ska röra dig mot.

Om du eller ditt team fastnar så är bra sätt att odla ”passiv kreativitet” genom att bryta rutinen. Om ni har möjligheten så pausa arbetet ett tag och gör en kort utflykt. Man slappnar då av och kommer oftast på nya sätt att se på idéer och problem utan att aktivt tänka på dem.

Var lite förberedd

Du förlorar inget på att vara förberedd, se till att ta med dig inspiration från andra företag, organisationer, marknadsföringsbyråer etc. Det finns inget fel med att ta inspiration från andras arbete, det är så kreativiteten börjar flöda! Tvärtom så brukar det vara något som öppnar för diskussioner, kanske hur ni kan ta konceptet och förbättra det med andra komponenter?

Några tips för nybörjaren

Sist men inte minst så har jag några tips för den totala nybörjaren. Först och främst, innan du bestämmer dig för någon av de idéer du eller ditt team kommit på, se till att det finns resurser för att förverkliga det. Det kan vara lätt att bolla fram den bästa idéen någonsin bara för att i efterhand inse att det inte finns nog med tid eller pengar för att utföra allt.

Ett annat tips är att hålla koll på formatets begränsningar och möjligheter. Om du bestämmer dig för att skapa en podcast med nya gäster varje vecka så kommer en stor del av projektets tid gå åt att hitta nya gäster samt boka in tider med de. Dessutom måste man se till att ha en karismatisk podcast vilket kan vara svårare än man tror. Så se till att även ha detta i åtanke när du väljer formatet, annars kanske det kommer som en shock i efterhand!

Avslutning

Det var några tips för att sätta gång din inre kreativitet och samtidigt se till att projektet håller sig realistiskt baserat på de resurser du har att jobba med. Hoppas det hjälpt dig på traven!

Känner du att denna artikel inte riktigt räckte och behöver få ännu bättre koll på det här med att kläcka idéer för video så har min kollega Wilhelm gjort en fantastisk e-bok 0 till 100 med video i sociala medier där han går igenom detta ännu mer detaljerat, och den är givetvis helt gratis!

Leave a Reply