fbpx
Läsningstid: 9 minuter

Att skaffa en ny mikrofon kan vara lättare sagt än gjort, det finns ju hundratals olika modeller anpassad för olika ändamål. Att välja rätt sorts mikrofon kan ha en avgörande skillnad på vilken upplevelse lyssnaren får. I artikeln bör du hitta den bästa mikrofonen för just dina ändamål. Men kom ihåg att hur du använder mikrofonen har minst lika stor påverkan på ljudet, se mer om våra tips för bättre ljudkvalitet här!

Vi är inte sponsrad eller associerad med något av varumärkena som nämns i artikeln, produkter som rekommenderas är baserat på våra egna erfarenheter och tester. När du köper genom länkar på vår webbplats kan vi tjäna en affiliate kommission.

Med det sagt är det dags att reda ut djungeln av olika mikrofoner!

Vad skiljer olika mikrofoner åt?

När man kollar på mikrofoner och jämför dem så är det framförallt tre saker som skiljer dem åt, i alla fall på ljudsidan. Att ha en grundläggande förståelse för detta är en enorm hjälp när det kommer till att välja den perfekta mikrofonen.

Dynamisk vs. kondensator

En mikrofon kan i stort sett använda två olika sorters teknik för att omvandla ljud till en elektrisk signal. De två olika sätten påverkar karaktären på ljudet och hur känslig mikrofonen är.

Mikrofonelement från dynamisk och kondensator mikrofon i genomskärning.
Mikrofonelementet i genomskärning, dynamisk till vänster och kondensator till höger

När de flesta tänker på en mikrofon så får de upp bilden av en typisk sångmikrofon som används på scener vid framträdanden. Detta är vanligtvis en dynamisk mikrofon. En dynamisk mikrofon är inte så känslig och kräver ofta att mikrofonen placeras nära ljudkällan för att få bra resultat. I och med att den inte är så känslig klarar den sig bra på t.ex. scener där ljudvolymen är hög. De klarar i större utsträckning slag och stötar också vilket är en stor anledning till varför de ofta är den bästa mikrofonen i live sammanhang.

Medan en dynamisk mikrofon klarar sig utan ström så måste en kondensator ha ström för att fungera. Detta kan komma från ett batteri eller genom såkallad fantommatning som används främst i professionella mikrofoner och kräver kompatibel utrustning. Till vissa kondensatormikrofoner räcker den lilla spänning som finns i ett vanligt 3,5 mm mikrofonuttag men det gäller ganska få mikrofoner på marknaden.

Riktningskaraktär

En mikrofons riktningskaraktär avgör från vilket håll mikrofonen är mest känslig för ljud. Mikrofonen kan vara mer eller mindre riktad, en riktad mikrofon dämpar ljud som kommer från sidan och plockar upp ljud rakt framifrån en rundupptagande mikrofon plockar upp ljud från alla håll oavsett vart den är riktad.

Man kan avgöra en mikrofons riktningskaraktär genom att kolla efter dess “polar-pattern” som illustrerar riktningskaraktären.

Riktningskaraktärer för olika mikrofoner
Vanliga riktningskaraktärer

Frekvensrespons

En mikrofons frekvensrespons är kanske det som mest kommer påverka hur mikrofonen låter och “känns”. Låga frekvenser är de djupa bastonerna medan höga frekvenser är “ljusare” ljud. För att få ett så naturtroget ljud som möjligt vill man ha en mikrofon med “platt” frekvensrespons. Det vill säga att mikrofonen förstärker varken låga eller ljusa toner, generellt sett så är det väldigt svårt att hitta helt “perfekt platta” mikrofoner, nästan alla mikrofoner förstärker vissa frekvenser. Men en mikrofon som förstärker vissa frekvenser och “färgar” ljudet ger också ljudet karaktär vilket kan vara trevligt.

Kondensatormikrofoner återger generellt sett ett mer naturtroget och “platt” ljud jämfört med dynamiska mikrofoner som har svårare att återskapa alla frekvenser jämnt. Ofta hittar du en bild på en mikrfons frekvensrespons i specifikationerna.

Frekvensrespons
Frekvensrespons för en kondensator- respektive dynamisk mikrofon.

Nog om teorin bakom mikrofoner, här kommer olika rekommendationer för olika användningsområden.

Kameramonterad mikrofon

Den kameramonterade mikrofonen är för dig som snabbt och smidigt vill skapa video med bättre ljud än en kameras inbyggda mikrofon. En kameramonterad mikrofon förbättrar markant ljudkvaliteten jämfört med de inbyggda mikrofonerna och har oftast en mer riktad karaktär. Detta gör att mikrofonen plockar upp ljudet bäst rakt fram.

Även om mikrofonen ger bättre kvalitet än de inbyggda mikrofonerna så är det viktigt att komma ihåg att du aldrig kommer få bra ljud om ljudkällan är långt från mikrofonen, det vill säga kameran. Ljudkällan bör aldrig vara längre bort än 1-2 meter från kameran.

Kameramikrofonerna är generellt sett kondensatorer så de kräver ofta batteri, men vissa modeller fungerar utan batteri med hjälp av den svaga strömmen som finns i kamerans mikrofoningång.

RØDE är troligtvis den mest populära tillverkaren av kameramikrofoner och med god anledning, mikrofonerna har trevligt ljud och bra kvalitet. RØDE VideoMicro är deras billigaste variant och fungerar utan batteri, den är dessutom liten och smidig. Den som vill ta kvaliteten till nästa nivå bör förslagsvis skaffa deras nuvarande flaggskepp VideoMic NTG som lånar ljudsignaturen från företagets proffsmikrofoner.

Shotgunmikrofon

Ett naturligt nästa steg för många som har använt en kameramonterad mikrofon är en såkallad shotgun mikrofon. Dess avlånga form har gett namnet och mikrofonen är en vanlig syn vid inspelning av film och TV.

Detta är också en kondensatormikrofon som tack vare den avlånga formen har en otroligt riktad karaktär.

Shotgun-mikrofon
Vår egen shotgunmikrofon, en RØDE NTG-5

Mikrofonens riktade karaktär ger otroliga fördelar genom att du kan isolera en ljudkälla utan att störande bakgrundsljud kommer med lika mycket. Men det är inte alltid den bästa mikrofonen när det kommer till inspelning inomhus. Vissa shotgun mikrofoner kan ha stora problem med ljud som studsar på golv och väggar och då kan en mikrofon ur nästa kategori vara ett bättre val.

Det finns många tillverkare av shotgun mikrofoner, RØDE är återigen ett populärt val då deras modeller håller rimliga priser, vi använder själva en RØDE NTG-5. Den något äldre NTG-2 modellen är billigare men måste kombineras med tillbehör som medföljer hos NTG-5:an. Sennheiser är ett populärt val i Hollywood och deras MKH 416 är en arbetshäst i filmindustrin men kostar därefter.

Småmembran kondensator

Mikrofoner i denna kategori kallas ofta “pencil condenser” på engelska då de ofta ser ut som en penna i formen. Kort och gott skulle man kunna säga att dessa mikrofoner är kortare shotgun mikrofoner. På grund av det är de mindre riktade vilket gör de mer lämpade för inspelning av dialog inomhus. De är också ett vanligt val vid inspelning av en mängd akustiska instrument.

De säljs dessutom ofta parvis, detta är användbart om man vill göra en stereoinspelning där en mikrofon spelar in ljud för vänstra kanalen medan den andra spelar in ljud för högra kanalen, men ofta hittar man dem enskilt också.

Ett budgetvänligt alternativ i kategorin är Samson C02 där ett par kostar dryga tusenlappen. Den ryska tillverkaren Oktava har modellen MK 012-01 som blir mer och mer populär, framförallt för dialog. RØDE och Sennheiser tillverkar flera modeller. I detta segment kan det vara bra att hålla koll på om mikrofonen är mer lämpad för inspelning av instrument eller dialog innan man slår till.

Stormembran kondensator

Detta är den klassiska “studio mikrofonen” och är ofta det naturliga valet när det kommer till inspelning av sång i studiomiljö. Det är viktigt att komma ihåg att dessa mikrofoner är skapta för att användas i en kontrollerad omgivning. De är otroligt känsliga och plockar lätt upp de mesta ljud runt om dem. Ljudet man får ut ur dem är dock otroligt detaljrikt och naturligt så det är ofta den bästa mikrofonen för sång och tal om man har en bra omgivning.

Mikrofon

Dessa mikrofoner går att skaffa med olika riktningskaraktär, på vissa mikrofoner går det till och med att ändra på mikrofonen. Det finns många tillverkare och ännu fler modeller att välja bland dessa mikrofoner. Ett mindre känt budgetalternativ är the t.bone SC 400, från Thomann’s egna märke, som för ringa 500 kr slår långt över sin viktklass. Det är den mikrofon vi själva använder till vår podcast Toginta Podden.

Andra mer populära alternativ kommer från RØDE och Audio Technica i form av NT1-A respektive AT 2020 och AT 2035. Den mer kräsne väljer kanske ett alternativ från legendariska Neumann.

Broadcastmikrofoner

Dynamiska stormembransmikrofoner eller broadcastmikrofoner är en vanlig syn i radiostudios och därmed också ett populärt val bland poddare. Tack vare den dynamiska tekniken är den inte lika känslig för omgivningsljud och fungerar därför ofta bra även i mindre optimala omgivningar. Eftersom den är mindre känslig tar den bara upp ljud nära kapseln så den som talar måste vara väldigt nära mikrofonen så det är värt att tänka på att det kan vara svårt att få en sådan mikrofon ur bild om man ska filma också.

Den låga känsligheten kan också ställa till det om man inte har ett tillräckligt kraftfullt ljudkort. En förstärkare som CloudLifter eller FetHead kan vara ett bra komplement till dessa mikrofoner.

Shure SM7B är en legendarisk radiomikrofon som har funnits i radiostudios genom flera årtionden. RØDE har några mer budgetvänliga alternativ i deras podcast lineup i form av PodMic och ProCaster.

Dynamiska handmikrofoner

Detta är den klassiska scenmikrofonen. Den är kanske bäst lämpad för sång och tal vid liveframträdanden men den fungerar också bra som t.ex. podcastmikrofon eller som intervjumikrofon i högljudda omgivningar. De flesta mikrofonerna i kategorin är byggda för att klara tuffa tag bland turnérande musiker. Till skillnad från många av de mer känsliga mikrofonerna i listan tål dessa både slag och fall. De bästa klarar till och med att bli överkörda och ändå fungera. De är därför ett bra val om du måste resa mycket med mikrofonerna eller kanske vill kunna låna ut dem utan att oroa dig för att de går sönder.

Det finns mer eller mindre en branschstandard i kategorin, Shure SM58, en legendarisk mikrofon som har använts på scener i årtionden. Shure har också modellen SM57 som är vanligare att använda till instrument men används även till sång och tal, den används bl.a. på podiet i Vita Huset.

Personligen kan jag däremot tycka att det idag finns bättre mikrofoner i kategorin, trots att SM58:an lever kvar som nummer ett. Inte minst har Sennheiser flera intressanta alternativ där deras E 935 är den mikrofon som kanske har potentialen att bli nästa branschstandard.

Det är även i den här kategorin man kan hitta de billigaste budgetalternativen. Det finns alternativ för dryga hundralappen och uppåt. Även om ljudkvaliteten inte står sig mot proffsalternativen så gör de ändå jobbet. Behringer XM8500 är ett vettigt alternativ som verkligen inte kostar skjortan.

Lavalier mikrofoner

Lavalier, slipsmikrofon eller mygga, kärt barn har många namn. Detta är klart den bästa mikrofonen om man under inspelningen måste röra sig mycket. Den lilla mikrofonen kläms fast i kläderna och kombineras med fördel med en trådlös sändare för total rörelsefrihet men kan också kopplas in med kabel. Ett smidigt alternativ är att koppla in mikrofonen i telefonen och spela in i den, det kräver dock en lavalier gjord för att kopplas in i telefonen eller en adapter.

Dessa mikrofoner har oftast “omni” som riktningskaraktär vilket innebär att de plockar upp ljudet lika bra oavsett vilken riktning ljudet kommer från. Det är smidigt då man kan röra huvudet utan att ljudstyrkan fluktuerar.

RØDE SmartLav är ett bra alternativ om du vill koppla in direkt i telefonen annars har Sennheiser flera modeller där ME 2-II är den mest prisvärda. Ska du använda mikrofonen trådlöst är det ofta ett smartare val att köpa ett kit där lavaliermikrofonen ingår.

Trådlösa mikrofoner

För att maximera rörelsefriheten kan det bara en bra idé att skaffa trådlösa sändare och mottagare till sina mikrofoner. Det är absolut vanligast att använda lavalier- och headsetmikrofoner trådlöst men egentligen kan stort sett alla mikrofoner användas trådlöst. De trådlösa systemen har traditionellt varit väldigt dyra men nya varianter som använder samma frekvensband som Wi-Fi gör att tillverkarna slipper licensavgifterna för frekvensbanden som används i proffssystemen.

Vi själva använder Sennheisers XSW-D system som är ett kompakt och smidigt system med många olika moduler. RØDE har sin ännu smidigare allt-i-ett lösning Wireless GO. Sennheiser är troligtvis störst i proffs-segmentet med deras serier EW och AVX. Men spektrat sträcker sig ännu längre upp med tillverkare som Lectrosonics vars produkter ofta används i Hollywood.

Övriga mikrofoner

Även om artikeln är lång nog redan som det är så har jag hoppat över några enstaka kategorier. Faktum är att det finns flera kategorier med mer specialiserade mikrofoner som helt enkelt inte fick plats. Här finns bl.a. reportermikrofoner, specifika instrumentmikrofoner, headsetmikrofoner och många fler.

Med det sagt så vill jag tacka dig som läst artikeln. Hoppas att bilden kring val av mikrofoner klarnat lite!