fbpx
Läsningstid: 2 minuter

Jag vill börja med att säga att om du inte har tackat ja än så gör det för att det är en otroligt spännande och lärorik upplevelse att bli intervjuad om det nu är första gången.

Även om det inte är det som kommer det vara det ändå! I denna blogg artikel så kommer jag ge ge dig några råd som du kan använda dig av inför en intervju, vad du ska tänka på både innan och under.

Förberedelse

Det första du gör när du fått frågan är att börja förbereda dig lite grann. Vad är ditt huvudsakliga budskap som du vill få fram under den här intervjun. Skriv ner det på ett papper och skriv ner några idéer om vad du kanske vill ta upp under intervjun. Men se också till att stryka idéer som du inte tycker är så bra. På så sätt kan du sålla bort de idéer som är mindre värda att snacka om men fortfarande behålla din kärn fråga.

Men sen så är det också väldigt viktigt att du inte förbereder dig allt mycket, om du lägger ner så mycket energi på att sköta planeringen så kanske du känner dig pressad om du inte lyckas följa den till punkt och pricka. På så sätt så kan du bygga upp en nervositet som är helt onödig när du går in för intervju situationen. Planera “lagom” mycket.

Sedan kan det vara bra att ta chansen att prata med intervjuaren innan intervjun. Antingen om det görs på telefon eller om ni gör det alldeles innan själva intervjun. Fråga och se till att du har koll på vad han vill och informera även intervjuaren om vad du vill förmedla. På så sätt vet ni båda var ni har varandra under intervjun och vad ni vill ha den andra.

Anpassning

Tänk också på vilka som ska kolla på den här intervjun och försök sedan att anpassa det lite till din publik helt enkelt. Om du är expert på ditt område vilket man ofta är om man blir kallad för en intervju så måste du tänka på att alla som kollar kanske inte är expert, vilket gör att du måste anpassa ditt budskap så att alla förstår.

Men givetvis, om du gör det i ett medium som är anpassat för just experter inom din bransch så gäller inte detta lika mycket. Då kan du se till att briljera lite extra med din expertis. Så se till att anpassa ditt budskap så att alla som kollar på förstår det. Men visa gärna din expertis och karaktär också emellanåt. Kom dessutom ihåg att en inspelad intervju går att klippa i efterproduktionen. Så om du känner att du behöver en paus är det bara att säga till, det brukar aldrig vara några problem. Slutligen, det viktigaste att komma ihåg är att helt enkelt var mänsklig, var dig själv!

Med det sagt så vill jag önska lycka till för din framtida intervju. Hoppas att den går riktigt bra.

Lämna ett svar