fbpx
Läsningstid: 2 minuter

Idag ska jag gå lite djupare in på storytelling, något vi har använt oss av i århundraden för att effektivt kommunicera och motivera andra människor.

Vi har alla koll på att en historia har en början en mittenpunkt och ett slut, det är något de flesta lärde sig i skolan när de var yngre. Men det är värt att gräva djupare i det ämnet.

Rent konkret så finns det 3 saker som behövs i en story för att den ska lyckas och ha någon slags inverkan. Det är kontext, handling och resultat. 

Kontext

Anledningen till att kontext är så viktigt är för att åskådaren ska kunna förstå helheten av storyn. Ett bra sätt att börja är genom att berätta om vart och när allt hänt.

Du måste även introducera huvudpersonen i historian samt det hon vill åstadkomma och vad som är i vägen för att hon ska lyckas.

När du skapar din historia är det viktigt att ha publiken i åtanke. Ett av dina huvudmål för att skapa en bra story är att se till att personen som tar del av den kan relatera. Desto mer åskådaren kan relatera, detsto mer kommer de lyssna och ta åt sig av allt.

Handling

När du fått ihop kontext delen så är det dags att gå vidare till handlingen. Det är är huvudpersonen kämpar sig igenom alla hinder och tar sig mot slutmålet. Här skulle jag säga att det är rätt så onödigt att gå in på detaljer, överbelasta inte åskådaren för mycket. Det viktiga är att du får fram hur huvudpersonen lyckats röra sig framåt.

Resultat

Sedan bör man presenta resultatet av handlingarna. Alltså vad händer i slutet, vad är det åskådaren ska lära sig av denna story, det kan vara allt från att gå det extra steget för sina kunder till att köpa en speciell produkt.

Sist men inte minst så vill jag tipsa om en extra sak. Se till att du har något som får åskådaren att stanna upp i din story, någon slags plot-twist. Det är nämligen så att chansen att storyn blir ihågkommen ökar markant om man lyckas framkalla en adrenalin kick. Det är säkert något du känner igen från filmer, de med plot-twists kommer man ofta ihåg bättre. 

Sammanfattning

Storytelling är idag det bästa sättet att få fram sitt budskap, exakt som det var för flera tusen år sedan, men det gäller att göra det rätt. Det är extremt effektivt för att motivera samt påverka människor och deras beteenden.

Med det så tackar jag för att du läst den här artikeln, om du har några frågor så är det bara att ställa de i kommentarsfältet eller skriva till oss på Instagram. 

Ha det bra så syns vi snart igen!

Lämna ett svar